Direct naar inhoud

Uw verzekering

Wat is een overlijdensrisicoverzekering

Deze verzekering keert een bedrag uit als de verzekerde vóór het einde van de verzekering overlijdt. De verzekerde kan degene zijn die de verzekering heeft afgesloten of iemand anders. 

Welke dekkingen zijn er voor een overlijdensrisicoverzekering?

Bij een overlijdensrisicoverzekering heb je de keuze tussen een gelijkblijvende of een dalende uitkering. Hieronder leggen wij de verschillen uit.

Gelijkblijvende uitkering, eenmalig

Bij deze vorm wordt een vast, tevoren afgesproken bedrag uitgekeerd bij overlijden binnen de looptijd van de verzekering. Het bedrag wordt in één keer uitgekeerd. Deze vorm is geschikt om een schuld af te lossen die niet afneemt, bijvoorbeeld een aflosvrije hypotheek of lening.

Evenredig (lineair) dalende uitkering, eenmalig

Bij een evenredig (lineair) dalende overlijdensrisicoverzekering verzekert u een bedrag dat gedurende de looptijd met een gelijkblijvend bedrag afneemt. Dit kan zinvol zijn als u een vast bedrag aflost op een schuld, waardoor het financiële risico - de restschuld - afneemt.

Annuïtair dalende uitkering, eenmalig

Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering is het bedrag dat wordt uitgekeerd aan het eind van de looptijd lager dan in het begin. Het uit te keren bedrag neemt aan het begin van de looptijd beperkt af en daalt later sterker.

Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een annuïtaire hypotheek. De hypotheekschuld neemt hierbij aan het begin nauwelijks, maar aan het eind sterk af. Het financiële risico – de resterende schuld – dus ook. De verzekeringsuitkering loopt, ervan uitgaande dat het juiste bedrag is verzekerd, gelijk met dit risico. Zo kan de restschuld worden afgelost.

Meer informatie.

Wilt u meer informatie over het doorgeven van een wijziging, de premiebetaling of het beëindigen van de verzekering? Bekijk de veelgestelde vragen hieronder.

Veelgestelde vragen

Hier vindt u de veelgestelde vragen over uw overlijdensrisicoverzekering.

Kan de overlijdensrisicoverzekering verpand worden aan een andere hypotheek?

Ja, het stoppen met aanbieden van nieuwe levensverzekeringen heeft hiervoor geen gevolgen. Mutaties op bestaande polissen, zoals wijzigingen van adres, begunstiging of verpanding, blijven mogelijk.

Ik ben gaan roken. Moet ik dit doorgeven?

Dit is verstandig om te doen. Een roker betaalt een hogere premie. Blijkt bij een claim dat u rookte maar waren wij daar niet van op de hoogte dan kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van uw uitkering.

Wanneer kan ik een niet-rokersverklaring invullen?

Bent u gestopt met roken? Dan komt u misschien in aanmerking voor het niet-rokerstarief. Een niet-roker krijgt een lagere premie. Het is belangrijk dat u niet rookt* en geen andere nicotinehoudende middelen** gebruikt. En de afgelopen 24 maanden niet heeft gerookt of andere nicotinehoudende middelen heeft gebruikt. Wij ontvangen dan graag van u een niet-rokersverklaring.

* Bijvoorbeeld sigaretten, shag, pijp of sigaar

** Bijvoorbeeld nicotine houdende pleisters, tabletten, kauwgum of elektronische sigaretten

Heeft u al een Mijn Waard account?

Mijn Waard is uw online polismap. Hierin staan uw verzekeringsgegevens en andere belangrijke zaken overzichtelijk bij elkaar. Heeft u al een account dan kunt u inloggen via de button. Heeft u nog geen account, kijk dan naar het stappenplan.